• Od zajtra 30.11. do piatku 3.12. 2021 je celá 3.A na dištančnom vzdelávaní

          • Z  rozhodnutia RÚVZ žiaci 3. A, ktorí boli v škole dňa 23.11. sú do 3. 12. v karanténe. Tí, ktorí chýbali nie sú v karanténe, ale zostávajú na dištančnom vzdelávaní  spolu s nimi z domu.

            Podľa aktuálneho semaforu trieda žiaka, ktorý mal pozitívny výsledok Ag samotestu ostáva doma – nemôže ísť do školy. Všetci žiaci, ktorí boli v úzkom kontakte so žiakom s pozitívnym výsledkom Ag samotestu za posledné 2 dni od jeho testovania alebo od objavenia sa prvých klinických príznakov (okrem tých, ktorí majú výnimku z karantény a neprejavujú príznaky COVID-19), kontaktujú svojho všeobecného lekára a prihlásia sa na PCR test cez korona.gov.sk.

          • Zajtra 23. 11. sa ruší 6. a 7. hodina. Od stredy do piatku celá škola na dištančnom doma.

          • Havarijná situácia  - voda. Rozdávanie antigénových testov v stredu od 10.00 hod do 16.30 hod vo vestibule školy pri vchode.

            Z dôvody poruchy v pripojení vodovodu v škole, je ohrozené dodržiavanie hygienických opatrení  počas prevádzky školy a ŠJ. Preto som ako riaditeľka školy nútená po konzultácii s odborníkmi , hygienou a zriaďovateľom prijať rozhodnutie o prerušení prezenčnej výučby a udeliť riaditeľské voľno z technických dôvodov. Všetci žiaci budú už v stredu 25.11.  zatiaľ do piatku 26.11.2021 na dištančnom vzdelávaní, prípadne do vtedy, kým nebude porucha odstránená, o čom budete informovaní.  V utorok - zajtra sú zrušené 6. a 7. hodiny, ŠKD a ŠJ  ešte v tento deň funguje.

            V stredu budeme distribuovať posledné 3 dávky  po 5 ks vopred objednaných antigénových testov . Prevezmú si ich len tí rodičia, ktorí už majú u seba prvé dve dávky testov. Pri vchode do budovy si ich môžete vyzdvihnúť 24. 11. 2021. od 10.00 hod do 16.30 hod.

             

          • Cezpoľný beh

          • Dňa 14. 10. sa žiačky 6. a 7. triedy zúčastnili súťaže v cezpoľnom behu a obsadili 6. miesto. Žiaci 5.A obsadili pekné 4. miesto. Ďakujeme za reprezentáciu.

          • Od pondelka 8. 11. je na dištančnom vzdelávaní 8.A, 3.B, 3.A

          • Taktiež zostávajú v karanténe vybraní žiaci  z ŠKD z  2.A a 1.A

            Vybraní žiaci boli upovedomení správou. Cez víkend, prosím, ohlasujte iba pozitivitu svojmu triednemu učiteľovi. Objednávanie prostredníctvom riaditeľa školy bolo ukončené. 3.B a vybraní žiaci z 1.A sú v karanténe do 13. 11. a prídu do školy 15. 11.  8.A,  3.A a vybraní žiaci z 2.A sú v karanténe do 15.11. a prídu do školy 16.11.

          • 4.A, 5.A.,6.A,7.A a 9.A zostávajú do 5.11. doma na dištančnom vzdelávaní

          • V škole sa prezenčne vzdelávajú 1.A, 2.A, 3.A,3.B a 8.A

            Škola vytvorí jednorázovo zoznamy objednaných žiakov na PCR test a pošle na RÚVZ v PB, kde ich objednajú na testy. Ak sa rodičia neprihlásia v danom termíne a majú záujem o PCR test dieťaťa, objednajú si ho individuálne na www.korona.gov. Zistenú pozitivitu žiaka ihneď oznámte triednemu učiteľovi.

          • V utorok 2.11. zostávajú doma triedy 4.A, 5.A,6.A.,7.A a 9.A

          • Na základe pravidiel školského semaforu a zistených ďalších úzkych kontaktov počas obdobia voľna, by mali byť uzatvorné horeuvedené triedy a nastúpiť do karantény. To sa netýka 1.A, 2.A., 3.A a 3.B a 8.A , títo žiaci idú do školy. 

            Ďalšie podrobnejšie informácie aj o dĺžke karantény budú podané po konzultácii s RÚVZ individuálne ku každej triede  v utorok 2. 11. 2021

          • Zmena - 3.A zostáva v karanténe len do 30. 10.

          • Predlĺženú karanténu som pôvodne zvážila na základe rovnakej  situácie, ktorá sa vyskytla dnes v 6.A. Nakoľko sa už v tomto čase neviem skontaktovať s RUVZ, ktoré  by vydalo toto rozhodnutie. Vzhľadom na nejednotné názory na trvanie karantény zo strany rodičov, ruším toto moje rozhodnutie. Informácie  budú  rodičom podané v utorok, podľa stanoviska z hygieny. Deti nastúpia v utorok do školy, tak ako to bolo pôvodne.

          • Od zajtra 26. 10. do 30. 10. 21 je v karanténe aj 3.A

          • Traja žiaci z 3.A, ktorí boli už predtým v karanténe z dôvodu účasti v ŠKD, budú naďalej chodiť do školy.

            Pokiaľ je dieťa zaočkované alebo prekonalo za posledných 180 dní covid, nahláste to triednej učiteľke nakoľko do karantény nespadá.

          • Karanténa žiakov

          • Časté otázky

             V prípade, ak sa v domácnosti žiaka nachádza pozitívne testovaná osoba na ochorenie Covid-19, takýto žiak je povinný nastúpiť do karantény.

            Povinnosť nastúpiť do karantény sa nevzťahuje na triedu žiaka, tá pokračuje v prezenčnej výučbe. Situácia je však odlišná, ak je pozitívne testovaný samotný žiak. Vtedy idú do karantény všetci žiaci , s ktorými bol úzkom v kontakte do dvoch dní pred objavením sa klinických príznakov.  Žiak v karanténe má ospravedlnené vymeškané vyučovacie hodiny. Učiteľ deťom v zadáva domáce úlohy online. V prípade, že dieťa má príznaky , je choré a nie je schopné domáce úlohy plniť, zákonný zástupca ihneď informuje triedneho učiteľa, ktorý upovedomí  aj ostatných pedagógov, ktorí ho vyučujú. 

            Po akom čase sa môžu ísť dať testovať deti, aby mohli chodiť do školy?

            Žiak spolu s osobami, ktoré  sa nachádzajú v spoločnej domácnosti s pozitívne testovanou osobou, ako úzke kontakty pozitívnej osoby, nastúpia do 10-dňovej karantény. Karanténu môže pritom žiak ukončiť na 7. deň, pokiaľ podstúpi RT-PCR test najskôr na 5. deň karantény, a ten preukáže negatívny výsledok.

            V prípade, ak žiak neabsolvuje RT-PCR test, karanténa sa mu končí uplynutím 10. dňa karantény, samozrejme, pokiaľ nemá príznaky ochorenia.

            Osobitným prípadom je situácia, ak je člen domácnosti žiaka iba úzkym kontaktom pozitívne testovanej osoby a v domácnosti žiaka sa pozitívne testovaná osoba nenachádza. V tomto prípade žiak naďalej pokračuje v prezenčnej výučbe, až kým člen jeho domácnosti nebude pozitívne testovaný na ochorenie Covid-19.

            Upozorňujeme, že ak rodič pošle do školy žiaka, ktorý je povinný nastúpiť do karantény, dopúšťa sa v zmysle Školského semaforu priestupku a môže mu byť udelená pokuta až do výšky 1 659 eur.

             

            Ako sa tieto pravidlá líšia pri ľuďoch, ktorí sú kompletne zaočkovaní? 

            Aj keď Školský semafor osobitne nerieši situáciu karantény žiaka, ktorý je plne zaočkovaný či po prekonaní ochorenia, pokiaľ je osoba žijúca s ním v spoločnej domácnosti pozitívna na ochorenie Covid-19, predpokladáme, že na túto situáciu by sa mal vzťahovať režim stanovený vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva.

            Podľa uvedenej vyhlášky osoby, ktoré sa považujú za plne očkované (t. j. 14 dní po druhej dávke dvojdávkovej vakcíny, 21 dní po podaní jednodávkovej vakcíny, 14 dní po aplikácii prvej dávky vakcíny, ak bola podaná do 180 dní od prekonania ochorenia) alebo osoby, ktoré prekonali ochorenie Covid-19 pred menej ako 180 dňami a nevyskytli sa u nich príznaky ochorenia, nie sú povinné nastúpiť do karantény, pokiaľ sú len blízkym kontaktom pozitívnej osoby.

            Čo v prípade, že je očkovaný len jeden z rodičov a niekto z domácnosti je pozitívne testovaný? 

            Z hľadiska karantény žiaka sa podmienky nelíšia. Pokiaľ je akákoľvek osoba v domácnosti, ktorej členom je aj žiak, pozitívne testovaný, žiak je v zmysle Školského semafora povinný nastúpiť do karantény. Ak je však žiak očkovaný alebo spĺňa iné predpoklady, v zmysle vyhlášky do karantény nastúpiť nemusí.

            Blízke kontakty

            Ako postupovať, ak sme sa len stretli s niekým, kto bol pozitívne testovaný? Musíme ísť do karantény? Za akých podmienok?

            Pokiaľ sa stretneme s osobou, ktorá je pozitívne testovaná na ochorenie Covid-19 a zároveň splníme kritéria na úzky kontakt pozitívnej osoby, sme povinní nastúpiť do 10-dňovej karantény. Za úzky kontakt sme považovaní vtedy, ak sme:

            • s ňou boli v priamom fyzickom kontakte;
            • boli s ňou na vzdialenosť menšiu ako 2 m a dlhšie ako 15 minút;
            • s ňou boli v uzatvorenom interiéri viac ako 15 min.;
            • cestovali sme s ňou spoločným dopravným prostriedkom dlhšie ako 15 min.;
            • sme nemali prekryté horné dýchacie cesty a pozitívna osoba napr. kašľala

              Avšak, v prípade, ak aj sme úzkym kontaktom, ale spadáme pod výnimky stanovené vyhláškou, do karantény nemusíme nastúpiť. Takto to je v prípade, ak uplynulo:

            • minimálne 14 dní odvtedy, ako nám bola podaná druhá dávka dvojdávkovej vakcíny;
            • 21 dní od podania prvej dávky jednodávkovej vakcíny;
            • 14 dní od podania prvej dávky vakcíny, ktorá bola podaná do 180 dní od prekonania ochorenia Covid-19; alebo ak
            • sme ochorenie Covid-19 prekonali pred menej ako 180 dňami a nemáme príznaky ochorenia.
            • Musia ísť do karantény aj naše deti, ak sme sa len my stretli s niekým, kto je pozitívne testovaný?

              V prípade, že je osoba v spoločnej domácnosti s dieťaťom úzky kontakt pozitívne testovaného, ale sama nie je pozitívne testovaná na ochorenie Covid-19, deti sú oprávnené riadne navštevovať školu bez obmedzení a ani nie sú povinné nastúpiť do karantény.

              Nárok na PN aj ošetrovné

              Na čo má nárok zamestnanec, ak musí ísť do karantény? Stále platí pandemická OČR? 

              Áno, Sociálna poisťovňa počas trvania krízovej situácie poskytuje tak pandemické nemocenské, tzv. pandemickú PN-ku, ako aj pandemické ošetrovné, tzv. pandemickú OČR.

              Zamestnanec môže, ale nemusí, požiadať o pandemickú PN, ak mu bola nariadená karanténa, napríklad pri návrate neočkovaných zo zahraničia, alebo pri izolácii po pozitívnom výsledku testu. Zamestnanec počas karantény môže namiesto pandemickej PN požiadať zamestnávateľa o home office, ak mu to druh jeho práce umožňuje. Samozrejme, musí pritom zostať doma v karanténe.

              V prípade OČR o ňu zamestnanec žiada vtedy, ak sa stará o dieťa, ktorému zavreli školu či škôlku, alebo v nich bolo nariadené karanténne opatrenie. Samozrejme, o pandemické ošetrovné môže žiadať aj v prípade choroby dieťaťa. O pandemickú OČR možno žiadať aj vtedy, ak sa zamestnanec stará napríklad o manželku na materskej alebo rodičovskej dovolenke, ktorá skončila v karanténe alebo izolácii.

             

             

          • Oznam pre 1. stupeň

          • Od dnes do 25. 10. 2021 budú vybraní žiaci z tried doma. Tí, ktorých rodičia dnes nedostali správu o kontakte ich dieťaťa s pozitívnou osobou, chodia do školy  zatiaľ bez obmedzenia.

            Karanténa sa týka iba detí, ktoré boli v piatok 15. 10. 2021 v ŠKD (obe oddelenia) alebo na vyučovaní v triede 2.A. Z karantény môžu byť vyňaté iba deti očkované alebo s prekonaným Covidom v posledných 180 dňoch.

          • Od dnes žiaci v triedach bez rúšok

          • Od pondelka (4. 10.) už rúška nie sú povinné pre žiakov základných škôl (ZŠ), špeciálnych ZŠ a žiakov prvých štyroch ročníkov stredných škôl s osemročným vzdelávacím programom. Výnimka platí len v triede počas vyučovania. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest.

            Nosenie rúšok je aj naďalej povinné v interiéri škôl mimo uzavretého kolektívu, teda napríklad na chodbe, v šatni či na toaletách a  aj v ŠKD, kde sa deti miešajú . 

          • Povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest

          • Informácie pre zákonných zástupcov

            Ministerstvo školstva vydalo Manuál pre riaditeľov k ŠKOLSKÉMU SEMAFORU v školskom roku 2021/2022, v ktorom bližšie vysvetľuje právnu problematiku nosenia rúšok v školách a postup, akým má škola konať v prípade nerešpektovania týchto nariadení, prípadne získania výnimky z tejto povinnosti.  

             

             

             

             

             

          • Prevádzka školy od 3. 9 do 10. 9. 2021

          • Skrátené vyučovanie

            V piatok 3. 9. a 6. 9.  bude skrátené vyučovanie pre 2. až 9. ročník na 4 hodiny. V piatok bude teoretická príprava pre účelového cvičena pre 2. stupeň a v pondelok účelové cvičenie a didaktické hry v prírode v prípade priaznivého počasia. Ak bude pršať, budú žiaci v triedach  a vyučovať sa budú 4 hodiny podľa rozvrhu.  Žiaci 1. ročníka budú mať  skrátené vyučovanie na 3 hodiny od 3. 9. do 10. 9. 2021.

          • ŠKD a ŠJ budú v prevádzke od 3. 9. 2021

          • V prípade, že máte záujem o stravu, musíte sa prihlásiť  do 31. 8. 2021  v čase 8.00 hod do 12.00 hod, alebo 2.9. od 8.00 do 10.00 hod osobne alebo telefonicky u vedúcej ŠJ na t. č. 4356550, kde jej uvediete dátum, od ktorého dňa sa bude dieťa stravovať. Od 2. 9. budú distribuované zápisné lístky do ŠJ prostredníctvom žiakov, ktorí si ich vyzdvihú u triednych učiteľov.

            Úhrada stravného od septembra :

            1. Ak si rodič uplatňuje daňový bonus: 

            I. stupeň 1,90 €          II. stupeň  1,98 €

            2. Ak si rodič neuplatňuje daňový bonus (predložil čestné vyhlásenie o neuplatnení nároku na sumu daňového bonusu)

            I. stupeň 0,75 €     II. stupeň 0,75 €

             

    • Kontakty

      • Základná škola, Dolná Mariková 470
      • 042/4356173, 0907920541
      • Dolná Mariková 470, 018 02 Slovakia
      • 36125822
      • Mgr. Ivana Markovičová
      • vedúca ŠJ Marcela Opoldíková 0424356550
      • 0951422528
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje