• Výchovný koncert

          • Dňa 15.11.2023 sa na našej škole konal výchovný koncert s názvom Čo je veľa, to je veľa, ktorý organizovalo Občianske združenie Škola Života. Tento motivačný program bol venovaný problematike medziľudských vzťahov, šikany a intolerancie. Formou piesní, hudby, videoprojekcií a komunikácie so žiakmi umelci Jaro Gažo (spevák skupiny Arzén, muzikálový spevák) a Juraj Jaroščiak (hudobný producent, gitarista a spevák) poukázali na zvyšujúce sa násilie, agresivitu a extrémizmus v našej spoločnosti. Všetci sme sa výborne zabavili, niektorí žiaci si dokonca zatancovali na melódiu záverečnej piesne Čardáš dvoch sŕdc. Ďakujeme!

          • Hovorme o jedle

          • Pri príležitosti Svetového dňa potravín sa žiaci našej školy zapojili do XI. ročníka súťažno-vzdelávacích aktivít  „Hovorme o jedle“, ktoré každoročne vyhlasuje Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora. Počas predposledného októbrového týždňa si deti z 2.A, 2.B, 4.A, 8.A a 9.A triedy prostredníctvom rôznych aktivít rozšírili svoje vedomosti  o správnom stravovaní. Učebne sa počas vyučovacích hodín  zmenili na záhradu plnú farebného ovocia a zeleniny, z ktorých deti na tanieroch „maľovali“ chutné obrázky. Tiež na cukrársku dielňu, kde predviedli svoje šikovné ruky pri príprave koláčov, na farmu, kde  riešili „mliečne“ matematické úlohy i na jarmok, na ktorom mali možnosť ochutnať netradičné potraviny. Všetky aktivity boli zaslané do súťaže vo forme prezentácie a zostáva len počkať na ich vyhodnotenie. Tak nám, prosím, držte palce.

          • Súťaž v aranžovaní Krása jesene

          • Jesenné aranžmány nam zdobia príbytky, záhrady a školy. Dňa 26.10.2023 CVČ PB uskutočnilo 30.ročník  súťaže v jesennom aranžovaní “Krása jesene.” Naše žiačky: Laura Paholíková, Paulína Remišová a Júlia Mišíková súťažili v kategórii B - žiačky 6. - 9.  ročníka. Laura získala krásne 2. miesto a Paulínka 3. miesto. Všetkým žiačkám ďakujeme za reprezentáciu školy a víťazkám srdečne blahoželáme.

          • Zážitková prednáška Arakovo

          • V piatok 03. 11. 2023 na našu školu zavítali netradiční hostia zo spoločnosti Arakovo, ktorí k nám doviezli svojich verných kamarátov - papagáje ary, kakadu a zoborožca. Žiaci celej školy si postupne po skupinkách vypočuli zaujímavosti o chove, strave a správaní tohto exotického vtáctva. Veľkí i malí žiaci sa však najviac tešili na chvíľu, kedy im papagáje pristanú na pleci, mohli ich tiež pohladkať či nakŕmiť a odfotografovať sa s nimi. Keďže tieto papagáje sú veľmi inteligentné a sú na človeka zvyknuté od svojho vyliahnutia z vajíčka, o takéto momenty nebola núdza. Niektoré papagáje dokonca nezabudli na slušné vychovanie a pozdravili nás "Ahoj!".

            Z dnešného dňa nám zostalo v pamäti veľa nezabudnuteľných chvíľ. Ďakujeme za tento krásny zážitok!

          • Majstrovstvá Slovenska vo floristike

          • V dňoch 20. až 24. septembra 2023 sa uskutočnil 30. ročník národnej súťaže vo viazaní a aranžovaní kvetov v kúpeľnom meste Piešťany. Naše žiačky Laura Paholíková a Paulína Remišová súťažili v kategórii základných škôl. Témou podujatia boli štyri živly: voda, oheň, vzduch a zem. Dievčatá síce nevyhrali, ale odniesli si veľa nových skúseností, informácii a tiež dobrých zážitkov. Majstrovstvá Slovenska vo floristike umožnili našim žiačkám realizovať svoj talent v aranžovaní kvetín, nebáť sa ukázať svoju šikovnosť, kreativitu a profesionalitu. Veríme, že v blizkej dobe sa im podarí získať aj umiestnenie.

          • 11. november - Deň veteránov

          • Naša škola sa zapojí do aktivity Vlčie maky na hodinách výtvarnej výchovy či pracovného vyučovania.

            Vlčí mak je  symbol vojnových veteránov, všetkých vojakov, ktorí za nás bojujú, ochraňujú nás
            a pomáhajú nám.
            Vlčí mak bol vybraný podľa príbehu, kt. sa kedysi cez 1. sv. vojnu stal na
            Flanderských poliach, v Belgicku a bola o ňom napísaná rovnomenná báseň,
            ktorá opisuje veľkú bitku, kde bojovalo mnoho vojakov a žiaľ mnoho neprežilo.
            Ostali tam ležať a na mieste, kde ležali vyrástli červené vlčie maky a tak sa
            vlčí mak stal symbolom veteránov.

            2. 11. 2023 - Prednáška pre 9. ročník -   Mgr. Marta Majerčík 

            Deň veteránov.
            Každý rok sa vo svete už dlhodobo 11. novembra oslavuje tzv. Deň veteránov, o
            ktorom ste už možno počuli.
            U nás je táto tradícia ešte nie veľmi zavedená, z čoho sú najmä veteráni a ich
            rodiny sklamaní. V mene MAFCSV Memorial Association for Free Czechoslovak
            Veterans sa túto tradíciu aj u nás snažíme rozšíriť hlavne pre mladú generáciu,
            deti, žiakov a študentov, aby sa zachovala pamiatka veteránov a aby deti
            porozumeli, prečo si treba tento deň pripomínať každý rok.
            Vlčí mak je symbolom veteránov po celom svete, každá krajina má vytvorený ten
            svoj, ale vítaná je akákoľvek podoba vlčieho maku. Nemusíte si vlčí mak (len)
            zakúpiť (tak prispejete do rôznych zbierok pre veteránov), ale môžete si ho aj
            vyrobiť sami a pripnúť v deň veteránov na oblečenie, vystrihnúť a nalepiť napr. do
            okna a u vás doma, vytvoriť venček na dvere, jednoducho hocikde, kde ho bude
            vidieť a tak dáte najavo, že si veteránov a ich obetu vážite.
            Môžete sa zastaviť pri pamätníku, alebo mieste posledného odpočinku vojaka, či
            poďakovať osobne rodine nejakého vojaka/vojačky o kt. vo svojom okolí viete, že
            slúžia v armáde. Deň veteránov sa totiž týka všetkých veteránov od 1914 až po
            dnešok, ktorí padli, prežili, či ešte sú vojakmi.
            Viesť deti k hodnotám, na ktorých záleží a za ktoré obetovali naši veteráni
            všetko, naučiť ich každý rok si ich obetu pripomenúť vlčím makom, to je to
            najmenej, čo môžeme urobiť my s deťmi pre tých, ktorí pre nás - našu slobodu &
            náš život dali a dávajú všetko.
            Mgr. Marta Majerčík
            International Secretary MAFCSV
            www.mafcsv.co.uk
            www.facebook.com/mafcsv
            www.twitter.com/mafcsv
            www.instagram.com/mafcsv

          • Školský pohár SFZ - okresné kolo

          • Dňa 23. 10. 2023 sa chlapci z 5.A, 5.B a 6.A triedy zúčastnili turnaja vo futbale v Považskej Bystrici. Do finále nepostúpili, ale chlapci v hre prejavili svoju húževnatosť a bojovnosť. Ďakujeme za účasť!

        • Turistický krúžok pokračuje aj v šk. roku 2023/2024
          • Turistický krúžok pokračuje aj v šk. roku 2023/2024

          • V slnečnom počasí 5. októbra 2023 členovia turistického krúžku podnikli výlet na zrúcaninu stredovekého hradu Strečno. Cestu autobusom a vlakom, ktoré ich priviezli z Dolnej Marikovej cez Považskú Bystricu a Žilinu do Nezbudskej Lúčky, obohatila plavba kompou spojená s kŕmením kačíc. Na druhej strane Váhu ich čakal výstup na hrdé hradné bralo so zvyškom sídla kedysi bohatej a mocnej uhorskej šľachty, stredoveká dedina, zaujímavý výklad sprievodcu a neopakovateľný výhľad na jesennú prírodu či Pamätník francúzskym partizánom na vrchu Zvonica. Na spiatočnej ceste navštívili historické centrum Žiliny.

          • Slávnostné otvorenie školského roku 2023/24

          • Otvorenie sa uskutoční 4. 9. 2023 v čase od  o 8.15 hod  na školskom ihrisku.

            Po ňom žiaci odchádzajú domov. Prváci s rodičmi dostanú inštrukcie (po otvorení) v triede 1.A. V prípade nepriaznivého počasia si deti prinesú aj prezuvky. Pán farár pozýva všetkých na žiacku omšu o 7.30 hod.

            ŠJ a ŠKD bude  v prevádzke pre ZŠ od 5. 9. 2023.    Na stravu sa  prihlasujte u vedúcej ŠJ od 4.9. od 7. 30  do 5. 9. do 7.30 hod na t. č. 042/4356550.

          • Atletika

          • Dňa 10. 05. 2023 sa chlapci a dievčatá zo siedmeho, ôsmeho a deviateho ročníka zúčastnili športovej súťaže v atletike v Považskej Bystrici. Všetci súťažili s plným nasadením a našu školu aktívne reprezentovali.

          • Slávik Slovenska

          • Dňa 10. 05. 2023 nás naše žiačky Miška Seková, Sofia Klabníková a Liliana Kršíková reprezentovali v speváckej súťaži Slávik Slovenska v Považskej Bystrici. Dievčatá pôsobia vo folklórnej skupine Studnička - spievajú krásne a s radosťou, čo sa potvrdilo aj na súťaži. Sofia Klabníková vyhrala 1. miesto a Lilianka Kršíková 2. miesto. Z Vášho úspechu sa veľmi tešíme a blahoželáme! Sofii držíme palce do ďalšieho kola.

          • 200 ton z lesa von

          • V piatok 28. apríla 2023 sme sa všetci v rámci účelového cvičenia zapojili do celoslovenského projektu 200 ton z lesa von. Hlavným cieľom projektu je vychovávať dobrovoľníckou prácou - vzbudiť u mladých ľudí záujem o čistotu životného prostredia vo svojom okolí a zodpovednosť za jeho stav.

            Počasie nám prialo, slniečko zasvietilo a tak sa všetky triedy spolu so svojimi triednymi pani učiteľkami vybrali očistiť našu obec od odpadkov. Každá trieda dostala vrecia, ochranné rukavice a vybrala sa na vopred určený úsek. Nazbierané odpadky sme prinášali do kontajnera pri škole, pani riaditeľka všetko odvážila, zapísala a vyhodnotila. Výsledná váha nazbieraného odpadu prekonala všetky naše očakávania - spoločnými silami sme vyzbierali 719 kg odpadkov!

            Žiaci všetkých tried sa veľmi snažili, nazbierali takéto množstvá: 1.A - 2 kg, 1.B - 5 kg, 2.A - 10 kg, 3.A - 7 kg, 4.A - 31 kg, 4.B - 59 kg, 5.A - 78 kg, 6.A - 147 kg, 7.A - 102 kg, 8.A - 67 kg, 9.A - 211 kg.

            Týždeň sme teda ukončili síce unavení, ale s pocitom dobre vykonanej práce. Ďakujeme všetkým zúčastneným!

          • Súťaž v aranžovaní - Veľkonočné inšpirácie

          • Ako sa medzi ľuďmi hovorí, kto má rád kvety, má rád ľudí. Jarná kytica, veľkonočné ozdoby či zasadené fialky potešia nejedného človeka. Aj naše žiačky potešili svojím úspechom v súťaži v CVČ Považská Bystrica v aranžovaní s tematikou “Veľkonočné inšpirácie”. Dievčatá zhotovili nádherné dekorácie. V kategórii A (1. - 5.ročník) získali 3. miesto: Laura Paholíková a Deana Kolcunová. V B kategórii (6.-9.ročník ) 2. miesto Júlia Mišíková a 3. miesto Paulína Remišová. Umiestnené žiačky boli odmenené diplomom a medailami. Všetkým zúčastneným a odmeneným žiačkám srdečne gratulujeme!

          • Školská jedáleň hľadá pomocnú silu alebo kuchárku

          • Obdobie výpomoci na dohodu  je predbežne  od 12.4. do 28. 4. 2023.

            Pracovné miesto pomocnej sily v kuchyni ŠJ ponúkame z dôvodu PN kuchárky. Je potrebné mať platný zdravotný preukaz. Pracovná doba je od 7.00 hod do 15.00 hod, prípadne od 7.00 hod do 14.00 hod.

            Mzda bude vypočítaná  pre vyučenú kuchárku z hrubej mzdy 823,50 € mesačne a pre pomocnú pracovnú silu z hrubej mzdy 807,50 €  mesačne.

            Záujem o túto prácu prosím vyjadrite emailom na našej adrese  dolnamarikovazs@gmail.com do 10.4.2023 alebo telefonicky u RŠ z dôvodu veľkonočných sviatkov len  6.4. a 7.4.  v čase od 9.00 do 14.00 na tel. čísle 0907920541. 

             

             

          • ENGLISHSTAR

          • Jubilejný 10. ročník medzinárodnej jazykovej súťaže Englishstar pre žiakov základných škôl bude prebiehať na celom Slovensku 27. apríla 2023. Registrácia žiakov na našej škole bude prebiehať do 4. apríla 2023. Výška štartovného je 6,50 eur na jedného žiaka. Bližšie informácie o súťaži môžete nájsť na stránke www.englishstar.sk. Do súťaže sa žiaci môžu prihlásiť u svojich vyučujúcich anglického jazyka. V prípade neúčasti prihláseného žiaka na súťaži nie je možné štartovné vrátiť, je však možné zaradiť do súťaže náhradníka.

            LET YOURSELF SHINE! :-)


          • Zápis do 1. ročníka - 20. 4. 2023 od 12.30 do 15.45 hod

          • Uskutoční sa  vo štrvrtok 20.4. 2023 v škole, v budove 1. stupňa ( od vchodu napravo).

            Pred zápisom je potrebné vyplniť elektronickú prihlášku tu na našej stránke.

             

             

            Pokyny k zápisu sú zverejnené na stránke ministerstva školstva:  

            https://www.minedu.sk/usmernenie-k-zapisu-do-1-rocnika-a-prijimaniu-deti-na-vzdelavanie-v-zakladnej-skole-na-skolsky-rok-20232024/

             

            Prihlášky vytlačíme a pripravíme k zápisu na podpis rodičov. V deň konania zápisu je žiadúca osobná účasť zákonného zástupcu a dieťaťa.

            Pri zápise sa preukážete občianskymi preukazom, rodným listom dieťaťa a prípadne potvrdením o prechodnom pobyte ak nemáte trvalý pobyt v našom školskom obvode, taktiež rozhodnutie súdu ak je dieťa zverené do opatery len jednému rodičovi, alebo inému zákonnému zástupcovi.

             

             Do našej školy sa budú prijímať prednostne deti s trvalým pobytom v obciach Dolná Mariková, Horná Mariková, Klieština, Hatné.

            Zapísať dieťa do školy - vyplniť elektronickú prihlášku (nemusia prísť osobne) musia aj rodičia detí, ktorí chcú pokračovať v plnení predškolskej výchovy, lebo ich dieťa nedosiahlo školskú zrelosť. Túto skutočnosť vyznačí aj v elektronickej prihláške. V minulosti takýto rodič žiadal o odklad šk. dochádzky. 

            V predminulom roku sa zrušil odklad školskej dochádzky, o ktorom rozhodoval riaditeľ základnej školy. Ak dieťa po dovŕšení 6 rokov nedosiahne školskú spôsobilosť, je síce povinnosťou rodiča zapísať ho do základnej školy, ale rodič musí písomne požiadať riaditeľa materskej školy o POKRAČOVANIE plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole. Riaditeľ MŠ o tom vydá rozhodnutie. Základnej škole treba nahlásiť (stačí vyznačením v elektronickej prihláške) , že dieťa bude pokračovať v predprimárnom vzdelávaní a riaditeľ ZŠ vystaví rozhodnutie o neprijatí na primárne vzdelávanie.

            Elektronická prihláška sa považuje za akceptovanú až po jej podpísaní na zápise.

             

            Deti s odloženou školskou dochádzkou, ktoré boli na zápise minulý rok (k školskému roku 2022/23), 

            sú povinné prísť znovu na zápis.

            Podľa platnej legislatívy žiak plní povinnú školskú dochádzku v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt, ak zákonný zástupca pre svoje dieťa nevyberie inú základnú školu. Žiak môže plniť povinnú školskú dochádzku v inej, ako spádovej škole, ak ho riaditeľ tejto školy prijme na základné vzdelávanie.

            Legislatíva k zápisu detí

            Ak by ste potrebovali riešiť nejakú špecifickú situáciu, môžu vám pomôcť nasledujúce zákony a nariadenia:

            ·     zákon č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov

            ·     § 19, § 20, § 23, § 24, § 25 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov

            ·     vyhláška Ministerstva školstva SR č. 320/2008 Z. z. o základnej škole

             

            Čo by mal budúci prváčik vedieť?

            • správne vyslovovať všetky hlásky
            • vyjadrovať sa plynule aj v zložitejších vetách
            • kresliť tak, že línie sú pevné a neroztrasené
            • nakresliť postavu so všetkými základnými znakmi
            • orientovať sa v priestore, vie kde je „vpredu“, „vzadu“, „hore“, „dole“, „vpravo“, „vľavo“
            • poznať svoje meno, priezvisko
            • poznať základné farby, rozlišovať doplnkové;
            • rozoznávať časové označenie častí dňa, roka, prípadne dní v týždni

             

          • Aký je dnes postup pri covide?

          • Riaďte sa pokynmi lekára

             

            • Ak ste mali diagnostikované ochorenie COVID-19 pred 20. marcom 2023, pravidlá vzťahujúce sa na domácu izoláciu už pre vás po tomto dátume nebudú povinné, aj ak ešte od diagnostikovania alebo od objavenia sa príznakov neuplynie päť dní.
            • Avšak treba veľmi dôsledne dodržiavať pokyny lekárov, teda liečiť sa doma v pokoji a brať do úvahy svoj zdravotný stav.
            • Ak ste chorí (nielen na covid), nechoďte do práce, školy či do iných kolektívov a iných verejných priestorov. COVID-19 je infekčné ochorenie a hoci domáca izolácia už nebude povinná, berte ohľad na svoje vlastné zdravie a na zdravie zraniteľných skupín.
            • Ak nie je možné zostať doma, napríklad z dôvodu, že si potrebujete ísť po lieky, dbajte na správne nosenie respirátora (riadne prekrytý nos aj ústa). Stále treba myslieť aj na dôkladnú hygienu rúk (umývanie mydlom a teplou vodou, použitie dezinfekčných prostriedkov na ruky na báze alkoholu).
          • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo

          • Dňa 24. 01. 2023 sa uskutočnilo školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Žiaci súťažili v rámci I. a III. kategórie a umiestnili sa takto: 

            I. kategória (2. - 4. ročník): 1. miesto Sabinka Mišíková, 4.B, 2. miesto Adrianka Miláková, 4.B a 3. miesto Sárka Zálešáková, 4.B. 

            III. kategória (7. - 9. ročník): 1. miesto Eliška Gardianová, 7.A, 2. miesto Nelka Šarlajová, 9.A a 3. miesto Jakub Gabko, 8.A. 

            Všetkým blahoželáme a Sabinke držíme palce na okresnom kole!

    • Kontakty

      • Základná škola, Dolná Mariková 470
      • 042/4356173, 0907920541
      • Dolná Mariková 470, 018 02 Slovakia
      • 36125822
      • Mgr. Ivana Markovičová
      • vedúca ŠJ Marcela Opoldíková 0424356550
      • 0951422528
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje