• Zisťovanie záujmu o antigénové samotesty

          • Prosíme, rodičov , aby záujem o antigénové testy nahlásili cez Edupage triednej učiteľke najneskôr do 26. 8. do 10.00 hod Text: Mám záujem o antigénové samotesty . Meno žiaka. Trieda.

            Ministerstvo školstva na začiatku školského roka 2021/2022 poskytne antigénové samotesty na domáce použitie tým žiakom základných škôl, špeciálnych základných škôl, stredných škôl a špeciálnych stredných škôl, ktorých rodičia prejavia záujem o takýto druh samotestov, za účelom udržania bezpečného prostredia v školách. Takúto možnosť majú aj tí žiaci, ktorí sú zaočkovaní a aj tí žiaci, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, pokiaľ ich rodičia o ne prejavia záujem. Vo všetkých prípadoch je testovanie domácimi antigénovými samotestami dobrovoľné a bezplatné.

            Každý žiak, ktorého rodič prejaví záujem, dostane 1 balenie, ktoré obsahuje 25 ks testov na domáce samotestovanie a 25 ks sterilných odberových tyčiniek. Pokiaľ sa rodič rozhodne využiť možnosť domáceho antigénového samotestovania, odporúčame ho realizovať v pondelok a vo štvrtok ráno pred nástupom do školy alebo v prípade, že žiak prejavuje niektorý z príznakov ochorenia COVID-19.

            Harmonogram pre realizáciu testovania domácimi antigénovými samotestami

            1.    Od 23. 8. 2021 do 26. 8. 2021 škola zistí záujem o domáce antigénové samotestovanie medzi rodičmi (napr. prostredníctvom EDUPAGE, eškola)

            2.    Od 26. 8. 2021 škola požiada odbor školstva na okresnom úrade v sídle kraja o vydanie príslušného počtu balení samotestov. Škola môže požiadať len o presný počet samotestov, Nemôže požiadať o viac balení samotestov. Jeden žiak má nárok na 1 balenie samotestov.

            ·         Od 30. 8. 2021 škola vyzdvihne požadovaný počet balení samotestov na príslušnom odbore školstva okresného úradu v sídle kraja. Škola je povinná na vyžiadanie okresného úradu preukázať počet rodičov, ktorí prejavili záujem o antigénové samotestovanie. (napr. informáciou z EDUPAGE alebo eškoly).

            3.    Od 31. 8. 2021 škola informuje rodičov o presnom dátume výdaja samotestov. Rodič pri preberaní samotestov škole podpíše „Odovzdávací a preberací protokol antigénových samotestov na domáce použitie a návod na použitie“, ktorým prehlási, že samotesty nebudú použité na iný účel ako na samotestovanie žiaka.

             

            Pri vykonávaní testu žiak postupuje podľa pokynov výrobcu testu a návodu zverejneného Ministerstvom zdravotníctva SR.

            Návod na použitie

            https://www.health.gov.sk/Zdroje?/Sources/tlacove_spravy/coronavirus/samodiagnosticky-test-navod-na-pouzitie.pdf

            Sprievodca pre samotestovanie

            https://www.health.gov.sk/Zdroje?/Sources/tlacove_spravy/coronavirus/Sprievodca-samotestovanie-Covid-19.pdf

             

          • Vitajte v novom školskom roku

          • Slávnostné otvorenie šk. roku bude 2. 9. 2021 od 8.00 do 9.00  hod 

            Vo štvrtok  všetkých žiakov srdečne pozývame o 8. 00 hod  na otvorenie školského roku 2021/22 na školské ihrisko (v prípadne zlého počasia do tried). Prineste si prezúvky. Do prváckej triedy  z dôvodu hygienických opatrení bude môcť ísť so žiakom  len jeden zákonný zástupca.  Pred  vstupom do areálu je povinný zákonný zástupca  odovzdať  elektronicky cez Edupage alebo fyzicky vypísané a podpísané tlačivo Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti. Viac na stránke  https://www.minedu.sk/skolsky-semafor/ .

             

             

          • Zmena v stravnom od nového školského roku

          • Viac na: https://www.upsvr.gov.sk/socialne-veci-a-rodina/dotacie-pre-deti/poskytovanie-dotacii-na-stravu-v-novom-skolskom-roku-2021-2022.html?page_id=1102173

            Ak spadáte do okruhu  rodičov oprávnených detí ( ak to neviete, poradia vám na ÚPSVaR v Považskej Bystrici) a neuplatňujete si nárok na daňový bonus, doluuvedené čestné vyhlásenia vyplnené a podpísané odovzdajte do konca júla 2021 na OÚ v Dolnej Marikovej , pani Anne Rosíkovej.

            Právne úpravy od nového školského roku 2021/2022 prinášajú nasledovné zmeny v poskytovaní dotácií na stravu:

            • ukončenie plošného poskytovania dotácií na stravu v ZŠ a poslednom ročníku MŠ a doplnenie novej skupiny detí, ktoré majú nárok na poskytnutie dotácie. Novou skupinou detí, na ktoré bude možné poskytnúť dotáciu na stravu sú deti, ktoré žijú v domácnosti, ktorej členovia si neuplatnili, alebo nemohli uplatniť nárok na daňový bonus. V nadväznosti na uvedené dochádza k zmene okruhu oprávnených detí dotácia sa poskytuje:
              • v zmysle § 4 ods. 3 písm. a) zákona o dotáciách na každé dieťa, ktoré navštevuje MŠ alebo ZŠ a v  MŠ alebo v ZŠ je najmenej 50 % detí z domácností, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi,
              • v zmysle § 4 ods. 3 písm. b) zákona o dotáciách na dieťa, ktoré navštevuje MŠ alebo ZŠ a žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi (ďalej len „dieťa v HN“) alebo ktorej príjem je najviac vo výške životného minima (ďalej len „dieťa v ŽM“)
              • v zmysle § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník MŠ alebo ZŠ a žije v domácnosti, v ktorej si ani jeden člen domácnosti neuplatnil na toto dieťa nárok na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa, ktoré dovŕšilo šesť rokov veku a nedovŕšilo 15 rokov veku, žijúce s ním v domácnosti podľa osobitného predpisu* (ďalej len „deti bez daňového bonusu), táto skutočnosť sa žiadateľovi podľa § 4 ods. 4 preukazuje čestným vyhlásením.

             

          • 5.-7. ročník návrat do školy

          • Od 17.5. 2021 sa budú v školách vyučovať prezenčne všetci žiaci školy podľa pôvodného rozvrhu zo septembra.

            Zároveň vedúca ŠJ oznamuje stravníkom 5. 7. ročníka, ktorí chcú stravu už od pondelka,  aby sa opäť prihlásili u nej telefonicky v piatok 14. 5. 2021  do 14.00 hod alebo v pondelok 17. 5.  do 7.30 hod ráno.

            Pri návrate roč. 5.-7. predložia čestné prehlásenie o bezinfekčnosti Príloha 4. Najjednoduchšie je ho odoslať z Edupage - Žiadosti a vyhlásenia. Kto ho nepodá elektronicky, musí ho dieťa v pondelok priniesť vytlačené a podpísané aspoň jedným zákonným zástupcom. Testy sa nevyžadujú.

          • Žiaci už nepotrebujú negatívny test pri návšteve školy

          • Platí to  pre 8. a 9. ročník. Žiaci  5., 6. a 7. ročníka zatiaľ zostávajú ešte doma.

            Oznam na stránke minedu.sk

            Dátum: 29.04.2021

            Priaznivá epidemiologická situácia umožňuje uvoľniť ďalšie opatrenia v školstve. Testy na Covid-19, ktorými sa žiaci a ich rodičia doposiaľ preukazovali pri návšteve školy od dnešného dňa už nie sú potrebné. Vláda navyše schválila nové pravidlá, podľa ktorých režim bez preukazovania sa testom pri ceste do školy a späť platí aj v nasledujúcom týždni od 3. mája 2021.

          • Matematická olympiáda a Pytagoriáda

          • Dňa 31. marca 2021 sa uskutočnilo okresné kolo 70. ročníka Matematickej olympiády, v ktorom náš žiak, Jakub Gabko zo 6. A obsadil vynikajúce 1. miesto.

            V dňoch 13. – 14. apríla 2021 sa uskutočnilo okresné kolo Pytagoriády online formou.

            Patrik Slávik z 3. A obsadil výborné 4. miesto.

            Tamarka Hrkotová z 3. A obsadila 12. miesto zo 41 súťažiacich kategórie P3 v okrese.

            Lívia Haradzínová z 5. A obsadila 16. miesto z 50 súťažiacich kategórie P5 v okresnom kole.

            Jakub Gabko zo 6. A obsadil 12. miesto z 32 súťažiacich kategórie P6 v okrese.

            Všetkým našim riešiteľom blahoželáme.

          • Usmernenie rodičom

          • Ak zostane Vaše dieťa v karanténe alebo je pozitívne na COVID19, musíte to ihneď oznámiť škole.

             Od 19. apríla 2021 je povinnosťou každej materskej, základnej i strednej školy nahlasovať na dennej báze počty detí/žiakov, ktorí sa zúčastňujú vyučovania v prezenčnej forme podľa pokynov na stránke https://covid2021.iedu.sk/. Súčasťou dotazníkov sú aj počty žiakov, ktorí sú doma z dôvodu karantény či pozitivity na COVID

            Tieto informácie sú potrebné pre zabezpečenie bežného chodu škôl, pre monitorovanie situácie v danom okrese či meste a predchádzanie vzniku ohnísk.

             

          • Nástup 8. a 9. ročníka do školy

          • Od pondelka 19. 4. 2021 nastupujú na prezenčné vyučovanie aj ôsmaci a deviataci. 

            Pri nástupe musí  aspoň jeden rodič odovzdať čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti a preukázať sa platným negatívnym testom na COVID (prípadne dieťa ukáže ráno kópiu testu). Test musia mať urobený aj žiaci 8. a 9. ročníka a tiež sa ním preukážu.  Toto možno urobiť aj jednoducho cez Edupage v časti Žiadosti a vyhlásenia - pridať žiadosť/vyhlásenie, Vybrať vyhlásenie o bezinfekčnosti  vyplniť a nahrať fotografiu alebo printscreen obrazovky - kliknúť hore na podať novú žiadosť/ vyhlásenie a je hotovo. 

          • 2 % z dane

          • Rodičovské združenie 

            Tak ako každý rok, i v tomto období môžete darovať našej škole 2% z vašich daní, za čo vám naše rodičovské združenie i celá škola budeme veľmi vďační. Tlačivo prikladáme.

          • Zápis do 1. ročníka

          • Elektronická prihláška je v sekcii ŽIACI A RODIČIA  

             Milí prváčikovia a rodičia, od 1. do 15. apríla sa môžete prihlasovať do 1. ročníka na plnenie povinnej školskej dochádzky. Z dôvodu nepriaznivej epidemiologickej situácie sa zápis neuskutoční v našej škole, ale prostredníctvom elektronickej prihlášky na  stránke školy v sekcii Žiaci a rodičia. 

            V tomto roku riaditeľ základnej školy rozhoduje iba o prijatí žiaka do školy. Pokiaľ chcete dochádzku odložiť o jeden rok, je potrebné aby ste sa obrátili na riaditeľku MŠ, v ktorej by dieťa pokračovalo a priložili potrebné požadované  doklady uvedené v priloženom usmernení .  

          • Oznam pre žiakov v karanténe

          • I v prípade negatívneho PCR testu, celú dobu karantény musíte dodržať.

            Účinnosť vyhlášky: 8. február 2021    • Štrnásťdňová izolácia s RT-PCR testovaním najskôr na ôsmy deň sa bude uplatňovať aj v prípade úzkych kontaktov pozitívne testovaných osôb. Štrnásť dní sa začína počítať od posledného kontaktu s pozitívnou osobou. Táto lehota platí aj v prípade, že výsledok vášho testu je negatívny, a to z dôvodu, že sa u osôb ešte môžu prejaviť klinické príznaky. Štrnásťdňovú izoláciu je potrebné dodržať aj v prípade, že osoby sú bezpríznakové a bez testovania. Ak sa u nich klinické príznaky prejavia, o termíne ukončenia karantény rozhoduje ošetrujúci lekár.

          • Do piatku zostávame bez zmeny

          • Do piatku pokračujú prvostupniari v prezenčnom vyučovaní v škole bez obmedzení. Zmeny nastávajú, podľa terajšieho rozhodnutia ministra školstva až od 8.3.2021, kedy by mali nastúpiť iba žiaci, ktorých obaja rodičia chodia do práce. Priebežne budeme informovať o prípadných zmenách a doplneniach.

          • Oznam

          • Možnosť prezenčnej výučby v materských školách a na prvom stupni základných škôl bude zachovaná pre deti rodičov, ktorí musia pracovať z  pracoviska.

            Do tejto kategórie nepatria len zamestnanci kritickej infraštruktúry, ale aj policajti, predavači a predavačky, učitelia v materských školách, na prvom stupni základných škôl, cestári, zamestnanci odpadového hospodárstva, technických služieb a podobne. „Pre týchto rodičov budú otvorené MŠ a prvý stupeň ZŠ aj naďalej. Rozhodnutie ministra upravujúce tento fakt a potvrdenie o tom, že daní zamestnanci nemôžu svoju prácu vykonávať z domu čoskoro pribudne na webe ministerstva www.minedu.sk. Zákonný zástupca toto potvrdenie následne odovzdá škole,“

            Stravu v ŠJ  v prípade, že dieťa zostáva doma, si odhláste prosím ráno do 7.30 hod na t. č. 0424356550

            V platnosti naďalej ostáva, že jeden zákonný zástupca žijúci s dieťaťom v spoločnej domácnosti musí mať negatívny test nie starší ako 7 dní. 

             

             

          • Harmonogram testovania v sobotu 6. 2. 2021

          • Miesto: Kultúrny dom v Dolnej Marikovej

            8.00 – 9.30 hod.         - testovanie po jednom zo zákonných zástupcov detí navštevujúcich  materskú školu a 1. stupeň základnej  školy v Dolnej Marikovej

                                                        -  testovanie personálu MŠ, ZŠ, Šj v Dolnej Marikovej

                                             

            9.45 – 11.15 hod.      - testovanie po jednom zo zákonných zástupcov detí navštevujúcich  materskú školu a1. stupeň základnej  školy v Udiči

                                                        -  testovanie personálu MŠ, ZŠ, Šj v Udiči  

             

            11.30 – 12. 15 hod. -  testovanie po jednom zo zákonných zástupcov detí navštevujúcich  materskú školu v Hatnom + personál

                                                       -  testovanie študentov posledných ( končiacich ) ročníkov stredných škôl

             

            12. 30 – 12. 45  hod. -  testovanie na voľno

          • Návrat 1. stupňa do školy

          • 8. 2. 2021

            Od pondelka sa obnovuje prezenčná výučba na 1. stupni ZŠ, na ktorej účasť žiaka  je podmienená čestným vyhlásením zákonného zástupcu o bezinfekčnosti. Preto náš zriaďovateľ, obec Dolná Mariková organizuje antigénové testovanie.  Presný časový harmonogram ešte zverejníme. Zatiaľ všeobecné údaje:

             

            Testovanie:

            Miesto : Dom kultúry v Dolnej Marikovej

            Termín : 06.02.2021, sobota

            Hodina : 08.00 – 13.00 hod

            Testovať sa budú : -  jeden zákonný zástupca dieťaťa z materskej školy

                                           - jeden zákonný zástupca dieťaťa 1. stupňa základnej školy

            -          žiaci končiacich ročníkov stredných škôl   ( maturanti, učni bez maturity )

            -          personál materskej  a základnej školy

            -          personál školskej jedálne

            Deti nad 10 rokov sa testovať samostatne nebudú. Tí, ktorí boli Covid pozitívni v dobe do 90 dní sa netestujú. Tak isto osoby s platným PCR alebo antigénovým testom sa tiež netestujú. 

    • Kontakty

      • Základná škola, Dolná Mariková 470
      • 042/4356173, 0907920541
      • Dolná Mariková 470, 018 02 Slovakia
      • 36125822
      • Mgr. Ivana Markovičová
      • vedúca ŠJ Marcela Opoldíková 0424356550
      • 0951422528
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje